Blog

Volg ons avontuur in korte verhaaltjes en foto´sBlack Pudding

Clonakilty distilleerderij in Zuid-West Ierland

Op vakantie in Ierland en dan natuurlijk even op bezoek bij een Ierse whiskeydistilleerderij. In het mooie Clonakilty, iets ten westen van de stad Cork bezochten we de gelijknamige Distillery. Clonakilty, in het Iers Cloich na Coillte genoemd is een gezellig stadje met net iets minder dan 4.000 inwoners. Het ligt aan de Wild Atlantic Way en vlakbij bevindt zich de Oceaan met ruige rotskusten en prachtige stranden. De bekendste inwoner van Clonakilty is de op 22 augustus 1922 overleden politicus, verzetsstrijder en revolutionair Michael Collins. Clonakilty is ook bekend vanwege de Black Pudding die er werd gemaakt. Er is zelfs een museum dat volledig is gewijd aan deze gebakken bloedworst. 
De distilleerderij is opgericht door de Scully familie. Een agrarische familie die hun gerst verbouwt aan de rand van de Atlantische Oceaan en een distilleerderij is begonnen in een voormalig bankgebouw midden in het stadje. Het wat pompeuze bankgebouw is tijdens de zogenaamde Celtic Tiger, zoals de economische groei in de jaren in de jaren 90 werd genoemd, gebouwd. Toen het financieel minder ging kwam het gebouw leeg te staan, maar het is nu omgebouwd en van buitenaf kun je door de grote ramen de drie ketels zien van de distilleerderij zien staan.
De distilleerderij maakt traditionele Ierse single pot still whiskey. Dat betekent dat ze zowel gemoute als ongemoute gerst gebruiken en drie keer distilleren alvorens de new make spirit op het vat gaat. Het warehouse waar de whiskey rijpt staat boven op een klif aan de rand van Atlantische Oceaan. Het logo van de distilleerderij is de staart, van de Minke Whale die in het water voor de kust van Ierland voorkomt. Net als veel distilleerderijen produceren ze in Clonakilty ook gin. Deze Gin wordt gemaakt van pure alcohol die ze betrekken bij de lokale zuivelfabriek, die over een gepattenteert proces beschikt om alcohol te produceren. Een belangrijk ingredient van de gin is het plantje Rock Samphire (Rotszeekraal). Nadat we een mooie rondleiding hebben gehad, drie prachtige in Italië gebouwde pot stills hebben gezien, een mooi verhaald hebben gehoord en lekkere whiskey hebben geproefd gaan we weer verder westwaards op de Wild Atlantic Way.  
We gaan zelf nu ook proberen om een batch whiskey te maken met 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Deze zullen we drie keer distilleren en daarna zullen we een ex bourbonvat vullen met deze new make spirit. Op deze wijze maken we dan onze eigen Dutch Pot Still Whiskey. 
Benieuwd naar deze nieuwe distilleerderij, kijk dan ook eens op: www.clonakiltydistillery.ie
 Oogsttijd

Eindelijk onze eigen gerst oogsten

Eindelijk was het afgelopen week zover. We hebben onze zomergerst geoogst. Het weer was de afgelopen periode erg wisselvallig en dat betekende we het dorsen al een aantal maal hebben moeten uitstellen. We hebben minimaal twee droge zonnige dagen nodig om onze gerst voldoende droog te kunnen dorsen. Na meerdere malen testen van het vochtgehalte in de gerst hebben we de gok gewaagd en buurman Bas gevraagd om de gerst met zijn combine te komen dorsen. 
Onze Laureate zomergerst die we op een mistige zondagochtend in februari hebben gezaaid leverde uiteindelijk ruim 5,0 ton gerst op. Een mooi resultaat voor ons eerste jaar als je weet dat we geen middelen hebben gebruikt. We hebben de gerst in big bags naar de boerderij van Benny gebracht en daar in kisten in de schuur gezet om verder te drogen. De helft van de zomergerst gaat in november naar vloermouterij Masterveld in Winterwijk om daar gemout te worden. Het andere deel willen we gebruiken om whisky (dus whiskey) op de Ierse Pot Still wijze te maken en daarnaast is Benny voornemens om ook zelf gerst te gaan mouten. 
Ook hebben we het plan om de stoute schoenen aan te trekken en willen we proberen whisky van groene malt te maken (gerst die direct na het mouten wordt gebruikt zonder te drogen).  
Ben je benieuwd hoe we de gerst laten mouten, kijk dan eens op de website van vloermouterij Masterveld: 

www.vloermouterijmasterveld.nl Barley Mania

Een bezoek van een whiskyblogger en onze eerste review

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.comOloroso in da house

Altijd spannend de keuze voor een nieuw vat

Eiken houten vaten zijn een erg belangrijk element in de productie van whisky. Nadat het distilleerproces is afgerond dient de New Make Spirit nog minimaal 3 jaar te rijpen in een eiken houten vat alvorens het volgens de Schotse regels whisky genoemd mag worden.
Voor het rijpen worden onder andere voormalige Bourbon vaten gebruikt. Deze vaten zijn door distilleerderijen in de Verenigde Staten een keer gebruikt om Bourbon te rijpen. Daarna worden deze vaten hergebruikt om whisky te laten rijpen. Het hout van de Amerikaanse eik en de zoete bourbon maken dat deze vaten de whisky vanille, honing en kokosnoot tonen geven. Ook wij gebruiken veelal voormalige Bourbon vaten voor het rijpen van onze whisky van onder andere van de distilleerderijen Woodford Reserve, Heaven Hill en Early Times. Als kleine microdistilleerderij gebruiken wij maar weinig vaten en is hetaltijd  spannend of we een geschikt vat kunnen vinden. Gelukkig zit er op 15 minuten rijden een handelaar in vaten (Omzigt Trading in Heijen) en kunnen we daar langs als we een vat nodig hebben. De helft van onze Borubon vaten heeft een inhoud van 190 / 200 liter en het andere deel zijn kleinere vaten van 70 of 100 liter inhoud.
Om ook wat anders te proberen hebben wij twee Oloroso sherry vaten uit Spanje besteld via een handelaar in Duitsland. We ontvingen de vaten van Toneleria Del Sur in Spanje. De vaten hebben een inhoud van 225 liter per vat, zijn 10 jaar gevuld geweest met sherry en ruiken heerlijk zoet. Een vat hebben we gevuld met gewone new make spirit en het andere vat hebben we gevuld met peated new make spirit.
Benieuwd waar wij onze Bourbon vaten halen: www.omzigttrading.euLaureate

Op een mistige zondagochtend hebben we onze zomergerst gezaaid

Op de laatste dag van februari in de vroege mistige zondagochtend heeft buurman Bas onze zomergerst gezaaid. De zomergerst van het ras Laureate gaat de komende maanden groeien op het land van Bas op driehonderd meter afstand distilleerderij. Voor de productie whisky wordt meestal zomergerst gebruikt die aan het einde van de winter wordt gezaaid. Er bestaat ook wintergerst die in het najaar wordt gezaaid. Deze wintergerst wordt veelal voor de productie van bier gebruikt.
De dag begon erg mistig en nadat Bas de zaaimachine had ingesteld verdween de groene trekker al snel de grijze ochtend mist. Gelukkig trok de mist op en konden we toch nog wat foto´s maken van dit bijzondere moment. Op het land hebben we twee borden neergezet met toelichting en een QR code waarmee je op onze website komt. We gaan deze gerst in de zomer oogsten en willen een deel laten mouten. Ook willen we een deel gebruiken om zelf potstill whiskey te maken.
Onze buurman Bas heeft samen met zijn vrouw Floor een agrarisch bedrijf en een mooie landwinkel met heerlijke verse producten.
www.beijergroesbeek.nlMarketing

Nieuwe glazen en een eigen logo

Whisky maken vraagt veel geduld en om dan toch alvast wat meer gevoel te krijgen bij onze toekomstige whisky en duidelijk te maken wat we met al deze inspanning willen bereiken moeten we ons idee ook uit gaan dragen. Kortweg gezegd onze marketing!
Dat begint met een eigen logo en omdat het de hoogste tijd om een einde te maken aan ons geknutsel en een echt ontwerp voor een logo te krijgen zochten we hulp bij het ontwerp. Voor een startende distilleerderij betekent dit toch weer een investering. Maar gelukkig kwamen we op internet de site van 99 designs tegen. Hier kun je tegen betaling een wedstrijd uitzetten voor een logo en een eigen huisstijl.
Nadat we onze gegevens en een moodboard met foto´s, ideeen en kleuren achterlieten reageerden meer dan twintig ontwerpers met een eerste voorstel en na een finale ronde met zes ontwerpers kozen we voor het ontwerp. Na wat correspondentie over de laatste aanpassingen ontvingen we alle bestanden digitaal, helemaal top! Bijzonder omdat de ontwerpers vanuit alle hoeken van de wereld kwamen en  bleek dat de ontwerper van ons logo is woonachtig op de Filipijnen. Zijn we toch ook nog mooi internationaal bezig.
Ook hebben we eigen glazen besteld bij The Glencairn Glass in Schotland. Twaalf glazen van kristal met ons eigen logo. Na druk heen en weer mailen met een van de Schotse dames van The Glencairn Glass, het uploaden van ons logo, beoordelen van de eerste proef en het toevoegen van twee vogels was het afwachten. Binnen een week ontvingen we twee mooie dozen met daarin zes kristallen glazen. Nog even geduld, maar nu drinken we onze Lagavulin, Ardbeg en Springbank in ieder geval uit onze eigen glazen.Made by nature

Op reis naar Schotland en een bezoek aan Nc. Nean Distillery

Net voor de coronapandemie waren we een paar dagen in Schotland, het land van de whisky en voor ons een belangrijke inspiratiebron. Vanuit Fort William brachten een bezoek aan de Nc. Nean Distillery in het kleine en afgelegen plaatsje Drimnin op de landtong Movern (tegenover Tobermory op het eiland Mull). Deze nieuwe distilleerderij is opgericht door Annabel Thomas. Nc. Nean is een afleiding van de naam Neachneohain, de koningin of Spirits in Gaelic legendes.
Toen we ´s ochtends wakker werden in het bunkhouse onder de Ben Nevis was koud en het had gesneeuwd. De reis naar Drimnin zou een hele onderneming gaan worden. Nadat we de sneeuw en gladheid door de spectaculaire route hadden overwonnen werden we zeer gastvrij ontvangen door Amy en na de thee met worteltjescake werden we door Amy door de nieuwe distilleerderij geleid. Na de rondleiding was er natuurlijk tijd om wat te proeven. Helaas nog geen echte whisky, die komt pas eind 2020 uit het vat.
Daarna verder naar Skye, de hooglanden en Speyside. Helaas waren de distilleerderijen hier vanwege corona gesloten. Talisker, Glenlivet, Glen Grant, de Speyside Cooperage en de Oban Distillery konden we alleen van de buitenkant bewonderen, maar toch leverde de trip weer nieuwe inspiratie op om verder te gaan met ons project.
www.ncnean.comArnold Holstein

Wie iets moois wil moet snel zijn

De hoogste tijd om ook een professionelere stookketel aan te schaffen. We zoeken al een tijdje in Duitsland naar een ketel die au bain marie (via een waterbad) elektrisch wordt verwarmd. De meeste ketels worden echter op olie of hout gestookt. In praktijk betekent dit vooral veel Duitse websites afspeuren omdat daar de meeste ketels worden aangeboden.
Opeens stond er op Ebay een ketel in Zuid Duitsland van het merk Arnold Holstein te koop. `s Avonds gebeld en er bleken meer gegadigden te zijn. De verkoper was echter bereid de ketel tot de ochtend voor ons vrij te houden. Dus ´s avonds laat alle banken in de omgeving af om het bedrag bij elkaar te pinnen, de bus ingeladen met gereedschap en om 02.00 uur ´s nachts gaan rijden, ruim 750 km tot net over de Donau.
Aangekomen in Zuid Duitsland bleek de ketel in een oud huis te staan dat de verkoper had gekocht van een overleden bewoner. Na een eerste beoordeling keken we elkaar aan en een knikje over en weer was voldoende om het besluit te nemen, we kopen de ketel. Na de betaling liet de eigenaar ons alleen en konden we de ketel af gaan breken en in de bus gaan laden. De eigenaar had ons verteld dat we ook de overige inventaris mee mochten nemen dus zat onze bus ook helemaal vol met gisttonnen en gistflessen. We pasten zelf nog maar net voor in de bus.
Vol met adrenaline zijn we daarna snel terug naar Nederland en rond 19.00 uur waren we weer thuis. We hebben de ketel uitgeladen en besloten dat we hem naar de vorige gebruiker, Bruno, zouden gaan noemen. Nu zijn we druk doende om de ketel druk op te knappen en hopen snel onze eerste stook met onze nieuwe (gebruikte) Arnold Holstein te kunnen doen.Early Times

We hebben ons eerste vat gevuld met New Make Spirit

Ja het is zover, we hebben voldoende New Make Spirit (fijnstook) om een vat te vullen. We hebben gekozen voor een Amerikaans Bourbon Whiskey vat (Barrel) van 190 liter dat we hebben opgehaald bij Omzigt Trading in Heijen (www.omtzigttrading.eu).
Het vat is voorheen gebruikt om Bourbon Whiskey van de distilleerderij Early Times uit Sively Kentucky zes jaar te laten rijpen. Het vat ruikt in ieder geval heerlijk zoet. Na de instructies te hebben ontvangen nemen we het vat mee naar huis om het te gaan vullen, zodat de magie in het vat kan beginnen en onze New Make Spirit kan gaan rijpen tot Whisky. We hebben onze naam er opgespoten en Benny heeft een mooi houten rek gemaakt zodat het vat goed kan liggen.
Nadat we voor de zekerheid nogmaals hebben gecontroleerd of het vat daadwerkelijk waterdicht is hevelen we de fijnstook uit de canisters voorzichtig over in het vat. Langzaam loopt het vat vol en uiteindelijk kan de houten stop in het gat.
De magie kan haar werk gaan doen en ondertussen moeten we geduld hebben en afwachten hoe onze Zevendal Single Malt zich ontwikkeld. Natuurlijk gaan af toe even in het vat kijken. Vat gevuld, wat rest is geduld!Preben Ogendahls

Eindelijk een echte molen om de gerst te schroten

Wil je net nieuwe mash gaan maken, begeeft onze graanpletter het. Wellicht hebben we toch iets teveel van het apparaatje gevraagd en zijn onze activiteiten de capaciteit van onze kleine pletter ontstegen. Dus moesten we op zoek naar een nieuwe graanpletter. Benny was van mening dat we gelijk op zoek zouden moeten gaan naar een pletter die we nooit meer zouden gaan verslijten. Niet direct een Porteus zoals veel van Schotse distilleerderijen gebruiken, maar toch wel een stevig exemplaar.
Na wat zoekwerk kwamen we uit in Volkel bij de handelaar waar Benny ook zijn Trekker in onderhoud heeft. Hier stond een 2 Paardekrachten sterke pletter die gebruikt was al pletter voor veevoer. Na wat onderhandelen (laat dat maar aan Benny over) werden we het eens over de prijs en konden we de pletter in de bus laden. Dus van het niveau accuboor gaan we nu voor echte paardekrachten. Natuurlijk moeten we nog een en ander opknappen, maar we kunnen er voorlopig weer tegenaan. Met als bijkomstigheid dat we tijd gaan overhouden, zo snel gaat onze nieuwe tweedehandse Solo van Preben Ogendalhls Mashinfabrik. 
De speurtocht naar geschikte apparatuur levert altijd interessante spullen op, maar soms moet je ook gewoon wat geluk hebben. We zijn al een tijdje op zoek naar een grotere mashton met een roerwerk. Na lang speuren op internet hadden we de hoop al bijna opgegeven. Totdat Benny in gesprek raakte met een van de campingbezoekers en bleek dat hij thuis (in Bunnik) een oude kaastobbe had staan die voldeed aan onze eisen.
Daarna naar Bunnik om de kaastobbe op te halen. Na schoonmaken en inspectie bleek dat deze nog volledig in tact was en we direct aan de slag kunnen gaan. Hij past alleen niet in onze werkruimte en daarom gebruiken we de nieuwe ton in de stal net naast de werkruimte.Bloemen en kruiden

Het oogsten van gerst in het Zevendal

Voor de winter hebben we van Natuurmonumenten toestemming gekregen om gerst te zaaien in het Zevendal. Voorwaarde was wel dat we verder niets aan de gerst mochten doen, dus  geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. Dat hebben geweten, het hele veld stond vol met mooie blauwe korenbloemen en een enorme diversiteit aan kruiden. Daar tussendoor stond ook nog onze gerst, al moest je wel goed kijken om her en der een aar te ontdekken.
Aan het einde van de zomer stonden we voor de keuze wat te gaan doen met dit kruidenveld. Gelukkig was buurman Bas op een mooie zomeravond bereid te helpen en onze gerst met zijn combine te dorsen. Uiteindelijk leverde dat ruim 800 kg kruidige gerst op. We gaan onderzoeken of we deze gerst kunnen gaan gebruiken om toe te voegen aan onze gemoute gerst en zo wellicht single pot whisky te maken.
Maar misschien is dit veld in het mooie Zevendal wel meer een bijdrage aan de biodiversiteit van het gebied dan een bijdrage aan de inhoud van onze eikenhouten vaten. Los daarvan leverde het veld en de oogst wel hele mooie plaatjes op.Kings County

Een distilleerderij op een oude scheepswerf in Brooklyn

Ben je in New York, dan kun je ontzettend veel dingen doen en bezichtigen. Dat hebben we ook gedaan waarbij met name het 9/11 museum en de gedenkplaats bij het voormalige World Trade Center veel indruk maakte. Een dagje met de fiets door Manhattan, Brooklyn en een bezoek aan de muurschilderingen van het van het Brushwick Collective (erg mooi), maar op vrijdagavond hebben we ook even de distilleerderij van Kings County bezocht. Een mooie kleine craft distilleerderij op het voormalige terrein van de scheepswerf van de Amerikaanse Marine in Brooklyn. Ze beschikken over twee mooie Forsyths ketels uit schotland en zijn de oudste craft distillery in New York.
Een mooi verhaal over een enthousiaste eigenaar die op een studentenkamer met de whiskey is begonnen. Ze maken echte Bourbon van mais en gerst uit de provincie en experimenteren met verschillende whiskey´s  o.a. blanke whiskey en whiskey op basis van cacao. De flessen voor de whiskey zijn bijzonder met een low profile label.
Toch maar even een flesje malt gekocht!
www.kingscountydistillery.comCellier Blumental

Opleiding tot distillateur aan de hogeschool in Hasselt

Om toch meer te leren over de achtergrond en de techniek van het distilleren gaan we sinds begin mei iedere woensdagavond naar Hasselt in België om daar aan de Syntra hogeschool alles te leren over distilleren. Een jaar lang iedere week een uur en drie kwartier uur heen en een uur en drie kwartier terug om ons te bekwamen in het stoken tijdens de opleiding tot distillateur.
De opleiding duurt een jaar en wordt gegeven door Geurt van Rennes. Iedere week wordt een ander onderdeel van het distillatieproces behandeld. Een forse hoeveelheid theorie over geschiedenis, chemie, voorbereidingen, bewerking, fruit, stookinstallaties, rijping etc. Daarnaast wordt in het tweede deel aandacht besteed aan de praktische toepassing van de theorie. De opleiding zal worden afgesloten met een individueel werkstuk.
We moesten even wennen aan de Belgische manier van lesgeven, maar daar zijn wij inmiddels aan gewend en weten wij gelukkig wat Krieken zijn en wie Cellier Blumental was. De eerste lessen hebben ons al veel nieuwe inzichten gegeven en we kijken uit naar het vervolg.Groningen

International Whiskyschool Nederland

Neem 15 Nederlandse mannen, 3 Schotse dames, enthousiaste docenten, veel whisky en je hebt de belangrijkste ingrediënten voor een heel bijzondere cursus: de International Whisky School Nederland tijdens het Whisky Festival Noord-Nederland.
Van donderdagochtend vroeg tot zaterdagmiddag les over whisky, whisky maken, blenden en proeven met geweldige docenten als Vic Cameron, Marie Viva Lenoir, Peter Mackay, Dennis Mulder, Martine Nouet, Hans Offringa en Bob Wenting. Op het programma stond ook een bedrijfsbezoek aan de grootste mouterij van Europa, het bezoeken van het whiskyfestival in de AA kerk, een 7 gangen whiskydiner in bistro het Gerecht en op zaterdagmiddag 80 vragen beantwoorden in 45 minuten. En natuurlijk veel whiskyproeven!
De cursus wordt al een aantal jaar succesvol georganiseerd door een groep whiskyfanaten uit Groningen die gelijktijdig ook het jaarlijkse whiskyfestival Noord-Nederland in Groningen organiseren. Veel geleerd, veel gelachen en veel geproefd. Interesse, kijk dan op
www.wfnn.nl.Thorneke

Een dagje meelopen net over de grens

Wat doe je als je zelf nog geen whisky kunt maken? Dan zoek je naar een cursus of workshop om de theorie een keer in praktijk te zien. Wat als dan ook nog eens blijkt dat de er een distilleerderij op 20 km over de grens ligt? Dus wij op zaterdagochtend op tijd op pad naar het gehucht Dornick net achter de Duitse stad Emmerich. Daar zit de kleine Niederrhein Destille, waar naast diverse gedistilleerde dranken (Edelbrand) ook whisky (Thorneke) wordt gemaakt. De workshop wordt gegeven door de heer André de Schrevel, eigenaar en oprichter van de Niederrhein Destille. 
Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door de heer en mevrouw de Schrevel die ons welkom heten en vertellen dat de andere workshopgasten zich helaas hebben afgemeld. Geen probleem voor ons, dan hebben we een exclusief dagje. Wel blijkt er een journaliste aanwezig te zijn van de Rheinische Post die ons het hemd van het lijf vraagt over de reden van onze komst naar Duitsland. Het artikel over de Niederrhein Destille is september in de krant gepubliceerd (zie foto). Maar we zijn in Duitsland en dan begint de dag natuurlijk met Kaffee und Kuchen. 
De workshop sluit goed aan bij onze praktische instelling, geen theoretische uiteenzettingen, maar gewoon een dag meehelpen. Dat meehelpen moet wel in perspectief worden gezien, om 11.00 uur staat de eerste whiskyproeverij gepland. Daarna gaan we snel weer verder met het maken van wort en het opstarten van de ruw- en fijnstook. Als lunch krijgen  we heerlijke soep met brood voorgeschoteld. Na de lunch wordt de fijnstook geanalyseerd en verwerkt. Ook krijgen we een kijkje in de opslag van de vaten met whisky. Om 15.00 uur zit de dag erop en gaan we voldaan en met veel nieuwe kennis weer terug naar Nederland.
Kijk ook eens bij deze mooie gastvrije distilleerderij:
www.niederrhein-destille.com

INDEPENDENT & FREE-SPIRITED

Klein Amerika Distillery

Klein Amerika 6

6562 KC  Groesbeek

Scroll naar boven
Scroll naar top