Blog

Volg ons avontuur in kort verhaaltjes



Black Pudding

Clonakilty distilleerderij in Zuid-West Ierland

Op vakantie in Ierland en dan natuurlijk even op bezoek bij een Ierse whiskeydistilleerderij. In het mooie Clonakilty, iets ten westen van de stad Cork bezochten we de gelijknamige Distillery. Clonakilty, in het Iers Cloich na Coillte genoemd is een gezellig stadje met net iets minder dan 4.000 inwoners. Het ligt aan de Wild Atlantic Way en vlakbij bevindt zich de Oceaan met ruige rotskusten en prachtige stranden. De bekendste inwoner van Clonakilty is de op 22 augustus 1922 overleden politicus, verzetsstrijder en revolutionair Michael Collins. Clonakilty is ook bekend vanwege de Black Pudding die er werd gemaakt. Er is zelfs een museum dat volledig is gewijd aan deze gebakken bloedworst. 
De distilleerderij is opgericht door de Scully familie. Een agrarische familie die hun gerst verbouwt aan de rand van de Atlantische Oceaan en een distilleerderij is begonnen in een voormalig bankgebouw midden in het stadje. Het wat pompeuze bankgebouw is tijdens de zogenaamde Celtic Tiger, zoals de economische groei in de jaren in de jaren 90 werd genoemd, gebouwd. Toen het financieel minder ging kwam het gebouw leeg te staan, maar het is nu omgebouwd en van buitenaf kun je door de grote ramen de drie ketels zien van de distilleerderij zien staan.
De distilleerderij maakt traditionele Ierse single pot still whiskey. Dat betekent dat ze zowel gemoute als ongemoute gerst gebruiken en drie keer distilleren alvorens de new make spirit op het vat gaat. Het warehouse waar de whiskey rijpt staat boven op een klif aan de rand van Atlantische Oceaan. Het logo van de distilleerderij is de staart, van de Minke Whale die in het water voor de kust van Ierland voorkomt. Net als veel distilleerderijen produceren ze in Clonakilty ook gin. Deze Gin wordt gemaakt van pure alcohol die ze betrekken bij de lokale zuivelfabriek, die over een gepattenteert proces beschikt om alcohol te produceren. Een belangrijk ingredient van de gin is het plantje Rock Samphire (Rotszeekraal). Nadat we een mooie rondleiding hebben gehad, drie prachtige in Italië gebouwde pot stills hebben gezien, een mooi verhaald hebben gehoord en lekkere whiskey hebben geproefd gaan we weer verder westwaards op de Wild Atlantic Way.  
We gaan zelf nu ook proberen om een batch whiskey te maken met 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Deze zullen we drie keer distilleren en daarna zullen we een ex bourbonvat vullen met deze new make spirit. Op deze wijze maken we dan onze eigen Dutch Pot Still Whiskey. 
Benieuwd naar deze nieuwe distilleerderij, kijk dan ook eens op: www.clonakiltydistillery.ie
 



Oogsttijd

Eindelijk onze eigen gerst oogsten

Eindelijk was het afgelopen week zover. We hebben onze zomergerst geoogst. Het weer was de afgelopen periode erg wisselvallig en dat betekende we het dorsen al een aantal maal hebben moeten uitstellen. We hebben minimaal twee droge zonnige dagen nodig om onze gerst voldoende droog te kunnen dorsen. Na meerdere malen testen van het vochtgehalte in de gerst hebben we de gok gewaagd en buurman Bas gevraagd om de gerst met zijn combine te komen dorsen. 
Onze Laureate zomergerst die we op een mistige zondagochtend in februari hebben gezaaid leverde uiteindelijk ruim 5,0 ton gerst op. Een mooi resultaat voor ons eerste jaar als je weet dat we geen middelen hebben gebruikt. We hebben de gerst in big bags naar de boerderij van Benny gebracht en daar in kisten in de schuur gezet om verder te drogen. De helft van de zomergerst gaat in november naar vloermouterij Masterveld in Winterwijk om daar gemout te worden. Het andere deel willen we gebruiken om whisky (dus whiskey) op de Ierse Pot Still wijze te maken en daarnaast is Benny voornemens om ook zelf gerst te gaan mouten. 
Ook hebben we het plan om de stoute schoenen aan te trekken en willen we proberen whisky van groene malt te maken (gerst die direct na het mouten wordt gebruikt zonder te drogen).  
Ben je benieuwd hoe we de gerst laten mouten, kijk dan eens op de website van vloermouterij Masterveld: 

www.vloermouterijmasterveld.nl 



Barley Mania

Een bezoek van een whiskyblogger en onze eerste review

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Oloroso in da house

Altijd spannend de keuze voor een nieuw vat

Eiken houten vaten zijn een erg belangrijk element in de productie van whisky. Nadat het distilleerproces is afgerond dient de New Make Spirit nog minimaal 3 jaar te rijpen in een eiken houten vat alvorens het volgens de Schotse regels whisky genoemd mag worden.
Voor het rijpen worden onder andere voormalige Bourbon vaten gebruikt. Deze vaten zijn door distilleerderijen in de Verenigde Staten een keer gebruikt om Bourbon te rijpen. Daarna worden deze vaten hergebruikt om whisky te laten rijpen. Het hout van de Amerikaanse eik en de zoete bourbon maken dat deze vaten de whisky vanille, honing en kokosnoot tonen geven. Ook wij gebruiken veelal voormalige Bourbon vaten voor het rijpen van onze whisky van onder andere van de distilleerderijen Woodford Reserve, Heaven Hill en Early Times. Als kleine microdistilleerderij gebruiken wij maar weinig vaten en is hetaltijd  spannend of we een geschikt vat kunnen vinden. Gelukkig zit er op 15 minuten rijden een handelaar in vaten (Omzigt Trading in Heijen) en kunnen we daar langs als we een vat nodig hebben. De helft van onze Borubon vaten heeft een inhoud van 190 / 200 liter en het andere deel zijn kleinere vaten van 70 of 100 liter inhoud.
Om ook wat anders te proberen hebben wij twee Oloroso sherry vaten uit Spanje besteld via een handelaar in Duitsland. We ontvingen de vaten van Toneleria Del Sur in Spanje. De vaten hebben een inhoud van 225 liter per vat, zijn 10 jaar gevuld geweest met sherry en ruiken heerlijk zoet. Een vat hebben we gevuld met gewone new make spirit en het andere vat hebben we gevuld met peated new make spirit.
Benieuwd waar wij onze Bourbon vaten halen: www.omzigttrading.eu



Laureate

Op een mistige zondagochtend hebben we onze zomergerst gezaaid

Op de laatste dag van februari in de vroege mistige zondagochtend heeft buurman Bas onze zomergerst gezaaid. De zomergerst van het ras Laureate gaat de komende maanden groeien op het land van Bas op driehonderd meter afstand distilleerderij. Voor de productie whisky wordt meestal zomergerst gebruikt die aan het einde van de winter wordt gezaaid. Er bestaat ook wintergerst die in het najaar wordt gezaaid. Deze wintergerst wordt veelal voor de productie van bier gebruikt.
De dag begon erg mistig en nadat Bas de zaaimachine had ingesteld verdween de groene trekker al snel de grijze ochtend mist. Gelukkig trok de mist op en konden we toch nog wat foto´s maken van dit bijzondere moment. Op het land hebben we twee borden neergezet met toelichting en een QR code waarmee je op onze website komt. We gaan deze gerst in de zomer oogsten en willen een deel laten mouten. Ook willen we een deel gebruiken om zelf potstill whiskey te maken.
Onze buurman Bas heeft samen met zijn vrouw Floor een agrarisch bedrijf en een mooie landwinkel met heerlijke verse producten.
www.beijergroesbeek.nl



Marketing

Nieuwe glazen en een eigen logo

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Made by nature

Op reis naar Schotland en een bezoek aan Nc. Nean Distillery

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Arnold Holstein

Wie iets moois wil moet snel zijn

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Early Times

We hebben ons eerste vat gevuld met New Make Spirit

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Preben Ogendahls

Eindelijk een echte molen om de gerst te schroten

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Bloemen en kruiden

Het oogsten van gerst in het Zevendal

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Kings County

Een distilleerderij op een oude scheepswerf in Brooklyn

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania.
www.barleymania.com



Cellier Blumental

Opleiding tot distillateur aan de hogeschool in Hasselt



Groningen

International Whiskyschool Nederland



Thorneke

Een dagje meelopen net over de grens

INDEPENDENT & FREE SPIRITED

Klein Amerika Distillery – Klein Amerika 6 – 6562 KC Groesbeek

.

Scroll naar top