Blog
Volg ons avontuur in korte verhaaltjes en foto´s
Bisselt
Eau de Vie Pomace
In Groesbeek en omgeving is de afgelopen jaren een bruisende wijnbouw ontstaan! Naast de vele prachtige wijngaarden is er zelfs een wijnbouwcentrum geopend. Hier wordt niet alleen wijn geproduceerd, maar worden ook diverse activiteiten rondom wijn georganiseerd. Druiven en wijn vormen bovendien de basis voor verfijnde distillaten zoals Cognac, Armagnac en Grappa. We streven ernaar zo circulair mogelijk te werken en benutten daarom ook de restproducten uit de wijnbouw. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de persresten van druiven. Deze bevatten nog volop suikers, gisten en smaak – een geweldige kans voor ons om hiermee aan de slag te gaan!
En zo gezegd, zo gedaan… Al snel stonden we oog in oog met grote kratten vol geurige persresten. Met een vleugje extra gist hebben we deze bedekt en laten fermenteren. Daarna stond ons een nieuwe uitdaging te wachten: hoe konden we deze persresten optimaal verwerken en distilleren? Bij traditionele Grappa-productie worden de persresten direct in de stookketel verwerkt, wat resulteert in een krachtig distillaat. Maar omdat wij werken met een kleine ketel zonder roerwerk, zou dit proces veel tijd en moeite kosten. Gelukkig bood het lokale wijncentrum dé oplossing: een wijnpers. Hiermee konden we het sap uit de persresten halen en deze efficiënt distilleren.
De wijnbouw in Groesbeek is kleinschalig, wat betekent dat we per druivenras – zoals Muscaris, Helios en Johanitter – slechts één of twee kratten hebben. Hoewel het rendement laag is, lukt het ons om genoeg sap van verschillende druivenrassen te distilleren voor een klein vaatje. Het resultaat? Een uniek distillaat dat doet denken aan Grappa, maar dan verfijnder en minder scherp van smaak. We mogen dit echter geen Grappa noemen, omdat die naam is beschermd en verbonden is aan een specifieke regio in Italië, vergelijkbaar met Champagne. Bovendien vereist de productie van Grappa dat de persresten volledig worden meegestookt. Daarom noemen wij ons distillaat met trots Eau de Vie Pomace – een naam die verwijst naar het Franse woord voor persresten: “pomace”.
Omdat we voor onze whisky de naam Zevendal gebruiken, hebben we besloten om onze Eau de Vie een eigen identiteit te geven: Bisselt. Deze naam is geïnspireerd door het buurtschap de Biesselt, gelegen in de bossen vlak achter onze distilleerderij. De naam verwijst naar de Biessael, een ven dat zijn oorsprong vindt in een Romeinse leemkuil. Met Bisselt hebben we een lokaal, ambachtelijk distillaat gecreëerd dat de rijke historie en smaken van onze omgeving eert.
Biologisch
Biologisch is hip……..maar wel veel werk
Eerlijk is eerlijk: we waren er niet heel actief mee bezig. Maar alles veranderde na een whiskyavond die we eerder dit jaar organiseerden voor een kleine groep bekenden. Eén van de deelnemers, Eric, raakte zo geïnspireerd door ons verhaal en onze ambities dat hij met een verrassend voorstel kwam. Hij stelde voor om gerst te zaaien op de akker achter hun huis – een stuk grond dat perfect voldeed aan alle voorschriften voor biologische teelt. Eric en zijn vrouw Laura zijn namelijk bezig om hun grond volledig biologisch te ontwikkelen en terug te geven aan de natuur.
Eric’s enthousiasme werkte aanstekelijk, en al een week later stonden we bij Eric en Laura op de akker. Het idee om gerst te verbouwen op deze biologische grond klonk te mooi om te laten liggen. We spraken af dat de teelt volledig biologisch zou zijn: geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest.
Er was één klein probleem… het was half maart, en eigenlijk had de gerst al gezaaid moeten zijn. Gelukkig wist Benny snel biologisch zaad voor zomergerst te regelen. Maar toen begon het: eindeloze regen. De akker was doorweekt, en zaaien bleek onmogelijk. Pas begin april konden we eindelijk aan de slag.
Het voorjaar was prachtig en warm, ideaal voor de zomergerst. Onze gerst kwam goed op, maar door de late zaai was het kwetsbaar en dringend toe aan een flinke regenbui. Eindelijk, eind juli, kwam er regen! Maar met het water kwamen ook verrassingen: de akker kleurde prachtig geel door de bloeiende Gele Ganzenbloem. Een schitterend gezicht, maar niet bepaald handig tussen onze gerst.
Gelukkig werd het na twee weken droog, en half augustus konden we de gerst dorsen. De Gele Ganzenbloem gaf ons echter nog een laatste uitdaging: tijdens het dorsen bleek het lastig om de bloemen helemaal uit de gerst te verwijderen. Daarom hebben we de gerst laten schonen, wat uiteindelijk ruim drie ton aan biologische gerstkorrels opleverde. Nu stonden we voor een nieuwe uitdaging: waar konden we onze biologische gerst laten mouten? Ons vertrouwde adres was gestopt met mouten voor anderen, en biologische mouterijen zijn niet bepaald dik gezaaid.
Biologisch verbouwen is allesbehalve eenvoudig, maar we zijn vastbesloten! Van deze biologische gerst maken we een volledig biologische whisky – en die wordt niet alleen hip, maar ook heel bijzonder!
J.L.Rodriguez
Kuiperij in Montilla Andalusie
Tijdens een heerlijke vakantie in Spanje, in het prachtige maar warme Andalusië, maakten we een rondje langs oude steden vol charme, genoten we van verrukkelijk eten, en ontmoetten we inspirerende mensen. Op weg van Granada naar Sevilla kwamen we toevallig langs Montilla – een klein stadje dat beroemd is om zijn wijnproductie én om zijn kuiperijen, of zoals de Spanjaarden het noemen: tonelerías. Wat een verrassing dat juist in Montilla de kuiperij van J.L. Rodriguez gevestigd is, waar wij regelmatig onze herbouwde ex-PX- en Oloroso-vaten bestellen! Dat konden we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.
Om de Andalusische hitte voor te blijven, hadden we vroeg afgesproken. Rond 10.00 uur arriveerden we bij de kuiperij, waar we hartelijk werden ontvangen door Henk. Henk is een Nederlander die al jarenlang in Spanje woont. Hij is getrouwd met een Spaanse en runt daarnaast een Bed & Breakfast in Córdoba. Als vertegenwoordiger van de kuiperij is Henk een belangrijke schakel voor ons, omdat hij niet alleen Nederlands spreekt, maar ook bereid is om kleine bestellingen voor Nederlandse distilleerderijen te verzorgen. Dankzij Henk hebben wij toegang tot deze prachtige Spaanse vaten.
Binnen in de kuiperij van Rodriguez kwamen we ogen tekort. Het was indrukwekkend om te zien hoe hier nieuwe vaten worden gemaakt, oude vaten worden omgebouwd tot herbouwde exemplaren, en hoe beschadigde vaten zorgvuldig worden gerepareerd. Dit is vakmanschap in zijn puurste vorm: zwaar handwerk dat generaties lang is doorgegeven. Vooral het toasten en drogen van de vaten boven open vuur was spectaculair om te zien. Het gaf ons een nieuw respect voor de ambachtelijkheid van de vaten waarin onze dranken worden gerijpt.
Montilla zelf bleek ook een stad vol verrassingen. Het is een bakermat voor wijn en sherry (al mag die naam hier officieel niet worden gebruikt, omdat we niet in Jerez zijn). Henk gaf ons een uitgebreide uitleg over de productie van sherry en de nuances tussen de verschillende varianten. Hij nam ons mee naar de lokale coöperatie, waar de wijnboeren hun druiven afleveren. Hier kregen we de kans om meerdere varianten te proeven, waaronder een sherry die meer dan 20 jaar oud was. Wat een smaakbeleving!
Na een bezoek vol verhalen en vakmanschap genoten we van een heerlijke lunch in Montilla. Aan het einde van de middag haalden we onze auto op bij de kuiperij en vervolgden we onze weg naar Sevilla. Maar niet zonder Henk uitgebreid te bedanken voor zijn gastvrijheid, kennis en de verhalen die hij met ons deelde. We vertrekken met een nog groter respect voor de traditie en het vakmanschap dat schuilgaat achter onze geliefde vaten.
Benieuwd naar deze kuiperij, kijk dan ook eens op: www.toneleriajlrodriguez.com
Black Pudding
Clonakilty distilleerderij, Ierse charme en vakmanschap
Tijdens onze vakantie in Ierland konden we het natuurlijk niet laten: een bezoek aan een authentieke Ierse whiskeydistilleerderij! Dit bracht ons naar het pittoreske Clonakilty, gelegen aan de Wild Atlantic Way, iets ten westen van Cork. Het stadje, dat in het Iers Cloich na Coillte wordt genoemd, straalt een warme charme uit en telt net iets minder dan 4.000 inwoners. Omringd door ruige rotskusten en schitterende stranden, ligt het vlakbij de Atlantische Oceaan – een prachtige plek om te verkennen.
Clonakilty heeft ook een rijke historie. De stad is trots op haar beroemdste inwoner, Michael Collins, de politicus en revolutionair die op 22 augustus 1922 overleed. En laten we de culinaire traditie niet vergeten: Clonakilty is ook de bakermat van de beroemde Black Pudding. Er is zelfs een museum volledig gewijd aan deze bijzondere bloedworst!
De Clonakilty Distillery is opgericht door de Scully-familie, een agrarische familie die generaties lang gerst verbouwt aan de rand van de Atlantische Oceaan. Hun distilleerderij bevindt zich midden in het stadje in een voormalig bankgebouw – een imposant pand dat tijdens de economische bloei van de jaren ’90, ook wel de Celtic Tiger genoemd, werd gebouwd. Na een periode van leegstand kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: een moderne distilleerderij. Door de grote ramen kun je de drie glimmende koperen ketels bewonderen die het hart van de distilleerderij vormen. Clonakilty produceert traditionele Ierse single pot still whiskey. Dit betekent dat ze een mix van gemoute en ongemoute gerst gebruiken, en de whiskey drie keer distilleren voor een zijdezachte new make spirit. De rijping vindt plaats in hun warehouse bovenop een klif aan de rand van de Atlantische Oceaan. Dit unieke microklimaat voegt een extra laag complexiteit toe aan hun whiskey.
Hun logo, een staartvin van de Minke Whale, verwijst naar de walvissen die vaak te zien zijn in het water voor de kust van Ierland. Net als veel distilleerderijen produceert Clonakilty ook gin. Deze wordt gemaakt van pure alcohol afkomstig van een lokale zuivelfabriek, die beschikt over een gepatenteerd proces om alcohol te produceren. Een opvallend ingrediënt van hun gin is Rock Samphire (rotszeekraal), wat zorgt voor een unieke, ziltige smaak. Tijdens de rondleiding genoten we van het verhaal van de Scully-familie, bewonderden we de prachtig gebouwde pot stills uit Italië, en proefden we natuurlijk enkele van hun verrukkelijke whiskey’s. Na deze inspirerende ervaring vervolgden we onze reis westwaarts langs de spectaculaire Wild Atlantic Way.
Met nieuwe ideeën en volop inspiratie keren we terug naar huis. We gaan zelf een batch whiskey maken met 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Net als in Clonakilty zullen we deze drie keer distilleren en de new make spirit laten rijpen in een ex-bourbonvat. Zo creëren we onze eigen Dutch Pot Still Whiskey! Wie weet, misschien een nieuwe traditie in de maak!
Benieuwd naar deze distilleerderij, kijk dan ook eens op: www.clonakiltydistillery.ie
Oogsttijd
Eindelijk onze eigen gerst oogsten
Onze zomergerst is succesvol geoogst, een belangrijke mijlpaal in ons proces. Na enkele weken uitstel door het wisselvallige weer konden we, na zorgvuldige vochtmetingen, eindelijk aan de slag. Samen met buurman Bas en zijn combine hebben we meer dan 5 ton Laureate-zomergerst binnengehaald. Een resultaat waar we bijzonder trots op zijn, zeker gezien het feit dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
De gerst is inmiddels opgeslagen in big bags en kisten op de boerderij om verder te drogen. Deze oogst markeert niet alleen een mooi begin, maar vormt ook de basis voor onze toekomstige productontwikkeling. In november sturen we de helft van de gerst naar vloermouterij Masterveld in Winterswijk. Hier zal het op traditionele wijze worden gemout, wat perfect aansluit bij onze filosofie van ambachtelijke productie.
De overige gerst houden we zelf, met als doel het maken van Ierse Pot Still whiskey. Daarnaast plannen we een experiment met eigen mouterij, wat een spannende volgende stap is in ons proces. Een ander innovatief project is het gebruik van groene malt – gerst die direct na het mouten wordt verwerkt zonder eerst te drogen. Hiermee hopen we unieke smaakprofielen te ontwikkelen en onze whisky een onderscheidend karakter te geven.
Barley Mania
Een bezoek van een whiskyblogger en onze eerste review
Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling en eigenaar van de website Barleymania. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en ontdekte ons via Instagram. Hij was benieuwd naar een bezoek aan onze distilleerderij en wilde er graag over schrijven op zijn website en sociale media. Uiteraard was Toby van harte welkom, maar we gaven wel aan dat we nog geen whisky hadden om te proeven, aangezien we een microdistilleerderij zijn.
Geen probleem voor Toby, en een week later stond hij met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Het werd een fijn en informatief uur waarin we uitvoerig vertelden over het ontstaan van onze distilleerderij, onze visie en natuurlijk het rondkijken op de boerderij. Natuurlijk konden we het niet laten om de gasten onze New Make Spirit te laten proeven. Na ruim een uur vertrokken Toby en zijn gezelschap weer richting Düsseldorf, en hadden we ons eerste buitenlandse bezoek gehad.
Een week later verscheen er een uitgebreid verslag over ons op de website van Toby, en we zijn zeer tevreden over het artikel en de beoordeling van onze New Make Spirit. Het is geweldig om te zien dat mensen van ver weg interesse hebben in onze distilleerderij! Ben je benieuwd wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan eens op de website van Barleymania www.barleymania.com
Oloroso in da house
Altijd spannend de keuze voor een nieuw vat
Eikenhouten vaten spelen een cruciale rol in de whiskyproductie. Na het distilleren moet de New Make Spirit minimaal drie jaar rijpen in een eiken vat voordat het volgens de Schotse wet als “whisky” mag worden aangeduid. Deze vaten, vaak voormalige Bourbon vaten, worden wereldwijd gebruikt voor het rijpen van whisky. De reden waarom Bourbonvaten zo geliefd zijn, is dat het hout van de Amerikaanse eik en de zoete, vanilleachtige aroma’s van de bourbon de whisky subtiele tonen van vanille, honing en kokosnoot geven. Ook wij maken volop gebruik van voormalige Bourbon vaten voor onze whisky, die we verkrijgen van distilleerderijen zoals Woodford Reserve, Heaven Hill en Early Times.
Als kleine microdistilleerderij gebruiken we relatief weinig vaten, en het is altijd een spannende zoektocht om het perfecte vat te vinden. Gelukkig zit er op slechts 15 minuten rijden van onze distilleerderij Omzigt Trading in Heijen, een handelaar in vaten, waar we altijd terecht kunnen als we op zoek zijn naar een vat. Van onze Bourbonvaten heeft de helft een inhoud van 190 tot 200 liter, terwijl de andere vaten kleiner zijn, variërend van 70 tot 100 liter. Dit geeft ons de mogelijkheid om met verschillende vaten te experimenteren en te kijken hoe de whisky zich ontwikkelt in de diverse formaten.
Recent hebben we onze horizon verbreed en twee Oloroso sherryvaten uit Spanje besteld via een handelaar in Duitsland. Deze vaten, die we ontvingen van Toneleria Del Sur, hebben een inhoud van 225 liter per vat en zijn maar liefst 10 jaar gevuld geweest met sherry. Ze verspreiden een heerlijk zoete geur die de rijping van onze whisky zal verrijken. Eén vat hebben we gevuld met gewone New Make Spirit, en het andere vat bevat Peated New Make Spirit. We zijn erg benieuwd naar de smaken die deze vaten aan onze whisky zullen geven en kijken uit naar het moment dat ze gereed zijn voor bottelen!
Benieuwd waar wij onze Bourbon vaten halen: www.omzigttrading.eu
Laureate
Op een mistige zondagochtend hebben we onze zomergerst gezaaid
Op de laatste dag van februari, op een vroege, mistige zondagochtend, werd het zaad van onze zomergerst geplant door buurman Bas. De gerst, het ras Laureate, zal de komende maanden groeien op het land van Bas, slechts driehonderd meter van onze distilleerderij. Dit ras van zomergerst wordt typisch gebruikt voor whiskyproductie, omdat het aan het einde van de winter wordt gezaaid. Wintergerst, dat aan het eind van de herfst wordt geplant, wordt daarentegen voornamelijk voor bierproductie gebruikt.
De dag begon in de mist, en zodra Bas de zaaimachine had ingesteld, verdween zijn groene trekker al snel in de grijze ochtendnevel. Gelukkig trok de mist op, en konden we alsnog een paar foto’s maken van dit bijzondere moment. We plaatsten twee borden op het veld, met uitleg en een QR-code die mensen naar onze website leidt. De bedoeling is om deze gerst in de zomer te oogsten. Een deel willen we laten mouten voor whisky, terwijl we een ander deel willen gebruiken om zelf potstill whisky te maken.
Buurman Bas en zijn vrouw Floor runnen samen een agrarisch bedrijf, en naast hun werkzaamheden op het land, hebben ze ook een prachtige landwinkel waar je heerlijke verse producten kunt kopen.
Marketing
Nieuwe glazen en een eigen logo
Whisky maken vraagt inderdaad ontzettend veel geduld, en om echt een gevoel te krijgen voor onze toekomstige whisky – en om te laten zien wat we met al deze inspanning willen bereiken – moeten we onze visie ook echt uitdragen. Kortom, tijd voor marketing!
Dat begint met een eigen logo. Het werd de hoogste tijd om een einde te maken aan ons geknutsel en een echt professioneel ontwerp te krijgen. Dus zochten we hulp. Natuurlijk, voor een startende distilleerderij betekent dat een investering, maar gelukkig stuitten we op de website 99designs. Hier kun je, tegen betaling, een wedstrijd uitzetten voor een logo en bijbehorende huisstijl. Na het invullen van onze gegevens en het aanleveren van een moodboard met foto’s, ideeën en kleuren, reageerden meer dan twintig ontwerpers met een eerste voorstel. Na een finale ronde met zes ontwerpers kozen we het ontwerp dat het beste bij ons paste. Na wat correspondentie over de laatste aanpassingen, ontvingen we uiteindelijk alle bestanden digitaal – helemaal top! Wat ons vooral verraste, was dat de ontwerper van ons logo op de Filipijnen woont. Zo hadden we toch nog een internationaal tintje aan ons project!
Daarnaast bestelden we ook eigen glazen bij The Glencairn Glass in Schotland. Twaalf kristallen glazen met ons eigen logo erop. Na een flinke hoeveelheid heen en weer mailen met een van de Schotse dames van The Glencairn Glass, het uploaden van ons logo, het beoordelen van de proefdrukken, en het toevoegen van twee vogels, was het wachten geblazen. En binnen een week ontvingen we twee mooie dozen met zes schitterende kristallen glazen. Nu moeten we nog even geduld hebben met onze whisky, maar inmiddels drinken we onze Lagavulin, Ardbeg en Springbank in ieder geval uit onze eigen glazen!
Neachneohain
Schotland en een bezoek aan Nc. Nean Distillery
Net voor de coronapandemie hadden we het geluk om een paar dagen door Schotland te reizen, het land van whisky en voor ons een belangrijke bron van inspiratie. Vanuit Fort William maakten we een reis naar de Nc. Nean Distillery in het kleine, afgelegen dorp Drimnin op de Movern-landtong (tegenover Tobermory op het eiland Mull). Deze distilleerderij, opgericht door Annabel Thomas, is vernoemd naar Neachneohain, de koningin van de spirits in de Gaelic legendes.
Toen we ‘s ochtends wakker werden in het bunkhouse onder de Ben Nevis, was het koud en had het gesneeuwd. De reis naar Drimnin werd al snel een echte uitdaging, maar de spectaculaire route door de sneeuw en het ijs maakte het avontuur des te indrukwekkender. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Amy, die ons eerst verwelkomde met een warme kop thee en een stuk worteltjescake. Na de gezellige ontvangst kregen we een rondleiding door de gloednieuwe distilleerderij, die nog volop in ontwikkeling was. Na de rondleiding was er natuurlijk tijd om te proeven, hoewel de echte whisky helaas nog niet beschikbaar was – die zou pas eind 2020 het vat verlaten.
Onze reis ging verder richting Skye, de Hooglanden en Speyside. Helaas waren de distilleerderijen daar vanwege de coronamaatregelen gesloten, dus we konden alleen Talisker, Glenlivet, Glen Grant, de Speyside Cooperage en de Oban Distillery van de buitenkant bewonderen. Toch was de trip voor ons een ware bron van inspiratie en motivatie om ons eigen whiskyproject voort te zetten. De reis naar Schotland gaf ons weer inspiratie om thuis aan de slag te gaan, met in ons achterhoofd de rijkdom aan tradities en innovaties die we daar hebben ervaren.
Arnold Holstein
Wie iets moois wil moet snel zijn
Het was echt de hoogste tijd om een professionelere stookketel aan te schaffen! Al een tijdje waren we in Duitsland op zoek naar een ketel die au bain marie (via een waterbad) elektrisch wordt verwarmd. De meeste ketels daar worden echter op olie of hout gestookt. Dit betekende vooral veel Duitse websites doorzoeken, want daar worden de meeste ketels aangeboden.
En toen, ineens, stond er op eBay een ketel te koop in Zuid-Duitsland van het merk Arnold Holstein. We belden ‘s avonds en hoorden dat er al meer gegadigden waren. De verkoper was echter zo vriendelijk om de ketel tot de ochtend voor ons vrij te houden. Dus, als echte doorzetters, gingen we diezelfde avond nog alle banken in de buurt af om het benodigde bedrag bij elkaar te pinnen, laadden de bus vol met gereedschap en vertrokken we om 02.00 uur ’s nachts voor een rit van ruim 750 km naar net over de Donau.
Aangekomen in Zuid-Duitsland bleek de ketel zich in een oud huis te bevinden dat de verkoper had gekocht van een overleden bewoner. Na een eerste inspectie keken we elkaar aan, en met een simpel knikje was het besluit snel genomen: we gingen de ketel kopen! Na de betaling lieten we de eigenaar achter en gingen we zelf aan de slag met het afbreken en inladen van de ketel in de bus. De verkoper had ons zelfs de overige inventaris aangeboden, dus de bus zat bomvol met gisttonnen en gistflessen – we pasten er zelf net tussen!
Vol adrenaline gingen we snel weer terug naar Nederland, en rond 19.00 uur waren we eindelijk weer thuis. We hebben de ketel uitgeladen en besloten hem de naam van de vorige eigenaar te geven, Bruno. Nu zijn we druk in de weer om de ketel op te knappen en hopen we snel onze eerste stook te doen met onze nieuwe (gebruikte) Arnold Holstein!
Early Times
We hebben ons eerste vat gevuld met New Make Spirit
Het is zover: we hebben genoeg New Make Spirit (fijnstook) om ons eerste vat te vullen! We hebben gekozen voor een 190-liter Amerikaans Bourbon Whiskey vat, dat we hebben opgehaald bij Omzigt Trading in Heijen (www.omtzigttrading.eu). Dit vat heeft eerder zes jaar lang Bourbon Whiskey van de distilleerderij Early Times uit Sively, Kentucky, gehuisvest. En geloof me, het vat ruikt heerlijk zoet!
Na wat instructies ontvangen te hebben, nemen we het vat mee naar huis. Het vullen kan beginnen! Het vat wordt gereedgemaakt met onze naam erop, en Benny heeft een prachtig houten rek gemaakt zodat het vat mooi kan liggen. Nadat we voor de zekerheid nog een keer gecontroleerd hebben of het vat volledig waterdicht is, hevelen we de fijnstook voorzichtig over in het vat. Langzaam maar zeker vult het zich, en uiteindelijk kan de houten stop in het gat worden gedrukt.
En dan… de magie kan eindelijk beginnen! Nu is het wachten en geduld hebben, terwijl onze Zevendal Single Malt zich in het vat langzaam ontwikkelt. Uiteraard zullen we af en toe een kijkje nemen en kijken hoe het proces vordert, maar voor nu is het belangrijkste: het vat is gevuld en de rest is gewoon geduld!
Preben Ogendahls
Eindelijk een echte molen om de gerst te schroten
Net toen we ons klaarstonden om een verse batch mash te maken, begaf onze graanpletter het. Misschien hadden we het apparaatje toch een beetje te veel gevraagd, en bleek de capaciteit van onze kleine pletter niet opgewassen tegen onze groeiende activiteiten. Dus, we moesten op zoek naar een nieuwe pletter. Benny had al snel een idee: we zouden moeten investeren in een pletter die we nooit meer zouden verslijten. Niet een Porteus zoals de Schotse distilleerderijen gebruiken, maar toch eentje die stevig genoeg was voor wat we nodig hadden.
Na wat zoekwerk kwamen we terecht in Volkel, bij de handelaar waar Benny ook zijn trekker laat onderhouden. Daar stond een pletter van 2 paardenkracht die oorspronkelijk gebruikt werd voor veevoer. Na wat onderhandelen (daar is Benny een expert in) kwamen we tot een deal en konden we de pletter in de bus laden. Van een accuboor gaan we nu voor echte paardekrachten! Natuurlijk moet de pletter nog wel wat opgeknapt worden, maar voorlopig kunnen we weer vooruit. Het mooiste van alles: dankzij de snelheid van onze nieuwe tweedehands Solo van Preben Ogendalhls Mashinfabrik, houden we nog tijd over voor andere dingen!
Onze zoektocht naar geschikte apparatuur levert altijd interessante vondsten op, maar soms moet je gewoon geluk hebben. We waren al een tijdje op zoek naar een grotere mashton met een roerwerk, maar na lang zoeken op internet hadden we de hoop bijna opgegeven. Totdat Benny ineens in gesprek raakte met een van de campingbezoekers, die bleek te weten dat hij thuis in Bunnik een oude kaastobbe had staan die perfect voldeed aan onze eisen.
Dus, snel naar Bunnik om de kaastobbe op te halen. Na een grondige schoonmaak en inspectie bleek de ton nog helemaal in tact te zijn, dus we konden meteen aan de slag. Alleen bleek dat de kaastobbe niet in onze werkruimte paste, dus hebben we hem nu tijdelijk in de stal gezet, net naast onze werkruimte. Een creatieve oplossing, maar hij werkt perfect!
Bloemen en kruiden
Het oogsten van gerst in het Zevendal
Voor de winter kregen we van Natuurmonumenten toestemming om gerst te zaaien in het prachtige Zevendal. De enige voorwaarde was dat we verder niets aan de gerst mochten doen: geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. En dat hebben we geweten! Het veld stond in bloei met prachtige blauwe korenbloemen en een indrukwekkende diversiteit aan kruiden. Tussen al deze bloemen groeide ook onze gerst, hoewel je goed moest kijken om hier en daar een aar te ontdekken.
Aan het einde van de zomer stonden we voor een mooie maar lastige keuze: wat moesten we doen met dit bijzondere kruidenveld? Gelukkig was buurman Bas bereid ons te helpen. Op een warme zomeravond ging hij met zijn combine het veld in en begon de gerst te dorsen. Het resultaat was ruim 800 kg gerst, gevuld met kruiden en natuur. We zijn nu benieuwd of we deze gerst kunnen gebruiken in combinatie met onze gemoute gerst om misschien wel een unieke single pot whisky te maken!
Al met al zou dit veld in het Zevendal misschien wel meer bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied dan aan de inhoud van onze vaten. Maar hoe dan ook, het leverde een prachtige oogst op, met schitterende plaatjes van de natuur die we niet snel zullen vergeten.
Kings County
Een distilleerderij op een oude scheepswerf in Brooklyn
Als je in New York bent, is er echt ontzettend veel te zien en te doen, en dat hebben wij dan ook volop ervaren! Het 9/11 museum en de gedenkplaats bij het voormalige World Trade Center maakten diepe indruk op ons. We zijn ook met de fiets door Manhattan en Brooklyn getrokken en hebben de prachtige muurschilderingen van het Bushwick Collective bewonderd – echt een aanrader! Maar het hoogtepunt was toch wel ons bezoek aan de distilleerderij van Kings County.
Kings County is een mooie, kleinschalige craft distilleerderij op het voormalige terrein van een Amerikaanse marine scheepswerf in Brooklyn. Ze werken daar met twee prachtige Forsyths ketels uit Schotland en zijn de oudste craft distilleerderij van New York. Het verhaal van de eigenaar is bijzonder inspirerend: hij begon ooit op zijn studentenkamer met whisky maken! Inmiddels produceren ze echte Bourbon, gemaakt van mais en gerst uit de provincie. Daarnaast experimenteren ze met allerlei bijzondere varianten, zoals blanke whiskey en zelfs whiskey op basis van cacao.
De flessen van hun whisky zijn ook een kunstwerk op zich, met een strak, low-profile label dat echt opvalt. En ja, het was toch wel te verleidelijk om een flesje malt mee te nemen! Wat een geweldige ervaring om daar te zijn!
Cellier Blumental
Opleiding tot distillateur aan de hogeschool in Hasselt
Sinds begin mei zijn we elke woensdagavond op pad naar Hasselt in België, waar we aan de Syntra Hogeschool alles leren over distilleren! Een jaar lang reizen we elke week, anderhalf uur heen en anderhalf uur terug, om ons te bekwamen in het vak tijdens de opleiding tot distillateur. Het is een behoorlijke toewijding, maar elke minuut is het meer dan waard.
De opleiding wordt gegeven door Geurt van Rennes en duurt een jaar. Elke week behandelen we een ander aspect van het distillatieproces, met een flinke dosis theorie over de geschiedenis, chemie, voorbereidingen, bewerking van verschillende grondstoffen, stookinstallaties, rijping en nog veel meer. Het is echt een diepe duik in de techniek en wetenschap achter het stoken! In het tweede deel van de opleiding komt ook de praktische toepassing van al deze kennis aan bod, wat ons ontzettend helpt om de theorie in de praktijk te brengen. De opleiding wordt afgesloten met een individueel werkstuk, waarmee we alles wat we geleerd hebben, kunnen laten zien.
In het begin moesten we even wennen aan de Belgische manier van lesgeven, maar inmiddels zijn we er helemaal aan gewend. En geloof het of niet, we weten nu precies wat Krieken zijn en wie Cellier Blumental was! De eerste lessen hebben ons al enorm veel nieuwe inzichten gegeven, en we kunnen niet wachten om meer te leren in de komende weken.
Groningen
International Whiskyschool Nederland
Stel je voor: 15 enthousiaste Nederlandse mannen, 3 Schotse dames, gepassioneerde docenten, en – natuurlijk – heel veel whisky! Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een heel bijzondere ervaring: de International Whisky School Nederland tijdens het Whisky Festival Noord-Nederland.
Van donderdagochtend vroeg tot zaterdagmiddag werden we ondergedompeld in de wereld van whisky. Het programma zat vol met inspirerende lessen over alles wat met whisky te maken heeft: van het maken en blenden van whisky tot het proeven ervan. We werden begeleid door geweldige docenten, waaronder Vic Cameron, Marie Viva Lenoir, Peter Mackay, Dennis Mulder, Martine Nouet, Hans Offringa en Bob Wenting.
Naast de lessen stond er ook een bedrijfsbezoek op het programma: een rondleiding door de grootste mouterij van Europa. We bezochten het whiskyfestival in de AA-kerk, genoten van een 7-gangen whiskydiner in bistro Het Gerecht, en streden zaterdagmiddag om wie de meeste kennis van whisky had met 80 pittige vragen in 45 minuten. Natuurlijk was er ook volop tijd voor het proeven van heerlijke whisky’s!
Deze fantastische cursus wordt al jaren succesvol georganiseerd door een groep whiskyfanaten uit Groningen, die daarnaast ook het jaarlijkse Whisky Festival Noord-Nederland in Groningen op hun naam hebben staan. Het was een leerzame, gezellige en bovenal smaakvolle ervaring. Heb je interesse? Kijk dan snel op hun website voor meer informatie!
Thorneke
Een dagje meelopen net over de grens
Wat doe je als je zelf nog geen whisky kunt maken? Je zoekt een cursus of workshop om de theorie in de praktijk te ervaren! En wat als je ontdekt dat er een distilleerderij slechts 20 km over de grens ligt? Wij gingen op zaterdagochtend op pad richting het rustige gehucht Dornick, net achter de Duitse stad Emmerich. Hier ligt de gezellige en kleinschalige Niederrhein Destille, waar ze naast verschillende gedistilleerde dranken (Edelbrand) ook hun eigen whisky, genaamd Thorneke, produceren. De workshop werd geleid door de heer André de Schrevel, de gepassioneerde eigenaar en oprichter van de distilleerderij.
Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door de heer en mevrouw de Schrevel, die ons direct welkom heetten. Helaas hadden de andere deelnemers zich afgemeld, maar dat betekende voor ons een privé-workshop, hoe exclusief! De dag kreeg een extra verrassende wending toen er een journaliste van de Rheinische Post aanwezig was, die ons uitvoerig ondervroeg over de reden van onze reis naar Duitsland. Het artikel over de Niederrhein Destille werd in september gepubliceerd (zie foto). Maar zoals het hoort in Duitsland, begon de dag natuurlijk met Kaffee und Kuchen – een perfect begin voor een dag vol nieuwe kennis!
Wat de workshop zo bijzonder maakte, was de hands-on aanpak. Geen saaie theoretische lezingen, maar een dag vol praktische ervaring! We hielpen met het maken van wort, stookten ruw- en fijnstook, en natuurlijk proefden we de resultaten. Om 11.00 uur stond de eerste whiskyproeverij op het programma, altijd een welkome pauze! Na de proeverij gingen we weer snel aan de slag, met een heerlijke lunch van soep en brood om de energie op peil te houden. Na de lunch was het tijd voor het analyseren van de fijnstook en een kijkje in de opslagruimte met vaten whisky.
Om 15.00 uur was de dag voorbij, maar we gingen voldaan en met veel nieuwe kennis weer terug naar Nederland. Wat een mooie, gastvrije distilleerderij is dit! Wil je ook een keer zo’n bijzondere ervaring beleven? Kijk dan zeker eens bij deze distilleerderij!
Klein Amerika Distillery
Klein Amerika 6
6562 KC Groesbeek
info@kleinamerika-distillery.nl