Op vakantie in Ierland en dan natuurlijk even op bezoek bij een Ierse whiskeydistilleerderij. In het Clonakilty, iets ten westen van de stad Cork bezochten we de gelijknamige Distillery. Clonakilty, in het Iers Cloich na Coillte genoemd is een gezellig stadje met net iets minder dan 4.000 inwoners. Het ligt aan de Wild Atlantic Way en vlakbij bevindt zich de Oceaan met ruige rotskusten en prachtige stranden. De bekendste inwoner van Clonakilty is de op 22 augustus 1922 overleden politicus, verzetsstrijder en revolutionair Michael Collins. Clonakilty is ook bekend vanwege de Black Pudding die er werd gemaakt. Er is zelfs een museum dat volledig is gewijd aan deze gebakken bloedworst. 
De distilleerderij is opgericht door de Scully familie. Een agrarische familie die hun gerst verbouwt aan de rand van de Atlantische Oceaan en een distilleerderij is begonnen in een voormalig bankgebouw midden in het stadje. Het wat pompeuze bankgebouw is tijdens de zogenaamde Celtic Tiger, zoals de economische groei in de jaren in de jaren 90 werd genoemd, gebouwd. Toen het financieel minder ging kwam het gebouw leeg te staan, maar het is nu omgebouwd en van buitenaf kun je door de grote ramen de drie ketels zien van de distilleerderij zien staan.
De distilleerderij maakt traditionele Ierse single pot still whiskey. Dat betekent dat ze zowel gemoute als ongemoute gerst gebruiken en drie keer distilleren alvorens de new make spirit op het vat gaat. Het warehouse waar de whiskey rijpt staat boven op een klif aan de rand van Atlantische Oceaan. Het logo van de distilleerderij is de staart, van de Minke Whale die in het water voor de kust van Ierland voorkomt. Net als veel distilleerderijen produceren ze in Clonakilty ook gin. Deze Gin wordt gemaakt van pure alcohol die ze betrekken bij de lokale zuivelfabriek, die over een gepattenteert proces beschikt om alcohol te produceren. Een belangrijk ingredient van de gin is het plantje Rock Samphire (Rotszeekraal). Nadat we een mooie rondleiding hebben gehad, drie prachtige in Italië gebouwde pot stills hebben gezien, een mooi verhaald hebben gehoord en lekkere whiskey hebben geproefd gaan we weer verder westwaards op de Wild Atlantic Way.  
We gaan zelf nu ook proberen om een batch whiskey te maken met 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Deze zullen we drie keer distilleren en daarna zullen we een ex bourbonvat vullen met deze new make spirit. Op deze wijze maken we dan onze eigen Dutch Pot Still Whiskey. 
Benieuwd naar deze nieuwe distilleerderij, kijk dan ook eens op: www.clonakiltydistillery.ie
 

INDEPENDENT & FREE SPIRITED

Klein Amerika Distillery – Klein Amerika 6 – 6562 KC Groesbeek

.

Scroll naar top