Clonakilty

Op vakantie in Ierland en dan natuurlijk even op bezoek bij een Ierse whiskydistilleerderij. In het gezellige Clonakilty, iets ten westen van Cork bezochten we de gelijknamige Distillery. Deze distilleerderij is opgericht door de Scully familie. Een agrarische familie die hun gerst verbouwd aan de rand van de Atlantische Oceaan en een distilleerderij is begonnen in een voormalig bankgebouw midden in het stadje.
De distilleerderij maakt traditionele Ierse single pot still whisky. Dat betekent dat ze zowel gemoute als ongemoute gerst gebruiken en de drie keer distilleren alvorens de new make spirit op het vat gaat. Het warehouse waar de whisky rijpt staat boven op een klif aan de rand van Atlantische Oceaan. 
Het logo van de distilleerderij is een walvisstaart. De staart van de Minke Whale die in het water voor de kust van Ierland voorkomt. 
Een mooie rondleiding, drie prachtige in Italië gebouwde stills gezien, een mooi verhaal gehoord en lekkere whisky geproefd. Nu gaan we natuurlijk zelf ook een vaatje proberen te vullen met new make spirit die we op de Ierse manier gaan maken.
www.clonakiltydistillery.ie

Oogsttijd!

Eindelijk was het afgelopen week zover. We hebben onze zomergerst geoogst. Het weer was erg wisselvallig en dat betekende dat we minimaal twee droge zonnige dagen nodig hadden om de gerst voldoende droog te kunnen dorsen. Na meerdere malen testen van het vochtgehalte in de gerst hebben we de gok gewaagd en buurman Bas gevraagd om de gerst met zijn combine te dorsen. 
Onze Laureate zomergerst die we op een mistige zondagochtend in februari hebben gezaaid leverde uiteindelijk ruim 4,5 ton gerst op. Een mooi resultaat voor ons eerste jaar als je weet dat we geen bestrijdingsmiddelen hebben gebruikt. De gerst ligt opgeslagen bij Benny in de schuur. De helft van de zomergerst gaat half oktober naar vloermouterij Masterveld in Winterwijk om daar gemout te worden. Het andere deel willen we gebruiken om whisky op de Ierse Pot Still wijze te maken en daarnaast is Benny voornemens om ook zelf gerst te mouten. Wellicht trekken we de stoute schoenen aan en proberen we whisky van groene malt te maken (gerst die direct na het mouten wordt gebruikt zonder te drogen).  
Ben je benieuwd hoe we de gerst laten mouten, kijk dan eens op de website van vloermouterij Masterveld: 
www.vloermouterijmasterveld.nl 

Barley Mania

Drie weken geleden werden we benaderd door Toby, een Duitse whisky enthousiasteling met een  eigen website `Barleymania´. Toby was bij zijn broer in Düsseldorf en had ons gespot op Intagram en graag langskomen voor een bedrijfsbezoek en daar over schrijven op zijn website en sociale media. Natuurlijk was Toby van harte welkom maar niet zonder de waarschuwing dat we maar een microdistilleerderij zijn en nog geen whisky hebben om te proeven. 
Geen probleem voor Toby en een week later stond Toby met zijn vriendin, zoontje Fred en zijn twee broers voor de deur van onze distilleerderij. Een uur lang vertellen over het waarom van onze distilleerderij, onze visie en rondkijken op de boerderij. Natuurlijk kon het proeven van onze new make spirit niet ontbreken. Ruim een uur later vertrokken de 5 weer richting Düsseldorf en hadden wij was ons eerste buitenlandse bezoek een feit. Een week later verscheen er een uitgebreid verslag op de website van Toby en wij zijn zeker niet ontevreden over het verslag en de beoordeling van onze new make spirit.
Wil je weten wat Toby over ons heeft geschreven kijk dan op de website van barleymania. 
www.barleymania.com

Oloroso in da house!

Tot op heden hebben we alle new make spirit opgeslagen in voormalige Bourbon vaten van distilleerderijen uit de Verenigde staten. Vandaag ontvingen we twee Oloroso sherry vaten uit Spanje. Deze vaten met een inhoud van 225 liter per vat zijn 10 jaar gevuld geweest met sherry. De vaten ruiken heerlijk zoet. Het eerste vat hebben we vandaag gevuld met gewone new make spirit en het tweede vat gaan we vullen met peated new make spirit.

Laureate zomergerst

Op de laatste dag van februari in de vroege mistige ochtend heeft buurman Bas onze zomergerst gezaaid. De zomergerst van het ras Laureate gaat de komende maanden groeien op het land van Bas vlakij onze distilleerderij. We gaan deze gerst in de zomer oogsten en willen een deel laten mouten. Ook willen we een deel gebruiken om zelf potstill whiskey te maken. 
Onze buurman Bas heeft samen met zijn vrouw Floor een agrarisch bedrijf en een mooie landwinkel met heerlijke verse producten. 
www.beijergroesbeek.nl

Logo!!!

Het werd de hoogste tijd om een einde te maken aan ons geknutsel en een echt ontwerp voor een logo te krijgen. Voor een startende distilleerderij toch weer een investering. Maar gelukkig kwamen we op internet de site van 99 designs tegen. Hier kun je tegen betaling een wedstrijd uitzetten voor een logo / huisstijl.
Nadat we onze gegevens achterlieten reageerden meer dan twintig ontwerpers met een eerste voorstel en na een finale ronde met zes ontwerpers kozen we voor het ontwerp. Na wat correspondentie over de laatste aanpassingen ontvingen we alle bestanden digitaal, helemaal top! En wat bleek de ontwerper van ons logo is woonachtig op de Filipijnen. Zijn we toch ook nog mooi internationaal bezig.

Woodford Reserve

We mogen onze whisky niet zomaar overal neerleggen. Dit heeft te maken met de afspraken die we met de Douane hebben gemaakt en de strenge regels hierop van toepassing zijn. Dit betekent dat we af en toe wat moeten schuiven met onze opslag  en ook  nu weer even moesten reorganiseren om plaats te maken voor ons 8e whiskyvat. Het vat, een zogenaamde American Standard Barrel (ASB) met een inhoud van 200 liter, bevatte hiervoor heerlijk zoet ruikende Woodford Reserve Kentucky Bourbon Whiskey.
Nadat er weer ruimte was in onze opslag hebben we het 8e vat gevuld met peated new make spirit. Die mag nu rustig gaan slapen, over een paar jaar maken we deze new make spirit weer wakker als single malt whisky. Let the magic happen. 

Kruiden en vruchten

Naast onze droom om whisky te maken hebben we ook de ambitie om gin te maken van kruiden en vruchten die in onze mooie omgeving groeien. Denk daarbij onder andere aan kamille, sleedoorn, bramen, rozebottels, wilde kersen, dopheide en vlierbessen.
Dit jaar zijn we gestart met het verzamelen van deze kruiden en vruchten die we later willen gebruiken voor onze gin. Erg interessant om te ontdekken welke kruiden en vruchten in onze omgeving allemaal groeien. 

Nieuwe opslagtonnen

Met onze nieuwe ketel gaat de productie van ruwstook en new make spirit wat sneller en we hadden dringend behoefte aan wat meer opslagcapaciteit. Daarom zijn we op zoek gegaan naar nieuwe (gebruikte) RVS opslagtonnen.
Deze vonden we uiteindelijk op E-bay en nadat we een goede prijs waren overeengekomen zijn we weer op weg gegaan naar Duitsland. Iets ten zuiden van Frankfurt hebben de tonnen ingeladen, onderweg lekker gegeten en bij thuiskomst hebben we de tonnen schoongemaakt, opgeknapt en daarna gelijk in gebruik genomen.

Land van whisky

Net voor de coronaepidemie waren we een paar dagen in Schotland, het land van de whisky en voor ons een belangrijke inspiratiebron. We brachten een bezoek aan de Nc. Nean Distillery in het kleine en afgelegen plaatsje Drimnin (tegenover Tobermory op het vaste land). Deze nieuwe distilleerderij is opgericht door Annabel Thomas.
Het was koud en het had gesneeuwd en de reis naar Drimnin was een hele onderneming. We werden zeer gastvrij ontvangen door Amy en na de thee met worteltjescake werden we door Amy door de nieuwe distilleerderij geleid. Na de rondleiding was er natuurlijk tijd om wat te proeven. Helaas nog geen echte whisky, die komt pas eind 2020 uit het vat.
Daarna verder naar Skye, de hooglanden en Speyside. Helaas waren de distilleerderijen hier vanwege corona gesloten, maar toch leverde de trip weer nieuwe inspiratie op om verder te gaan met ons project.
www.ncnean.com

Arnold Holstein

De hoogste tijd om ook een professionelere stookketel aan te schaffen. We zoeken al een tijdje in Duitsland naar een ketel die au bain marie (via een waterbad) elektrisch wordt verwarmd. De meeste ketels worden op olie of hout gestookt.
Opeens stond er op Ebay een ketel in Zuid Duitsland te koop. `s avonds gebeld, en om 02.00 uur ´s nachts gaan rijden, ruim 750 km tot net over de Donau. Ketel afgebroken en in de bus geladen. We mochten ook alle andere inventaris meenemen. Daarna weer snel terug naar Nederland en rond 19.00 uur waren we weer thuis. Nu zijn we druk doende om de ketel druk op te knappen en hopen snel onze eerste stook met onze nieuwe (gebruikte) Arnold Holstein te kunnen doen.

Inspiratie in de achtertuin

De inspiratie voor onze whisky halen we uit onze omgeving. Daarom kunnen we het niet laten mooie plaatjes van de omgeving rondom onze distilleerderij te delen. Op de foto´s zijn Klein Amerika, de Sint Jansberg en het Zevendal te zien. 

Beetje geluk

We zijn al een tijdje op zoek naar een grotere mashton met een roerwerk. Na lang speuren op internet hadden we de hoop al bijna opgegeven. Totdat Benny in gesprek raakte met een van de campingbezoekers en bleek dat hij thuis (in Bunnik) een oude kaastobbe had staan die voldeed aan onze eisen.
Daarna naar Bunnik om de kaastobbe op te halen. Na schoonmaken en inspectie bleek dat deze nog volledig in tact was en we direct aan de slag kunnen gaan. Hij past alleen niet in onze werkruimte en daarom gebruiken we de nieuwe ton in de stal net naast de werkruimte.

Eerste vat gevuld!

Eindelijk hebben we 190 liter fijnstook (new make spirit) gereed. Dat betekent dat we ons eerste vat kunnen gaan vullen. Nadat we voor de zekerheid nogmaals hebben gecontroleerd of het vat daadwerkelijk waterdicht is hevelen we de fijnstook uit de canisters voorzichtig over in het vat. Langzaam loopt het vat vol en uiteindelijk kan de houten stop in het gat.
De magie kan haar werk gaan doen en ondertussen moeten we geduld hebben en afwachten hoe onze Zevendal Single Malt zich ontwikkeld. Natuurlijk gaan af toe even in het vat kijken. Vat gevuld, wat rest is geduld!

Preben Ogendahls

Wil je net nieuwe mash gaan maken, begeeft onze graanpletter het. Wellicht hebben we toch iets teveel van het apparaatje gevraagd? Dus op zoek naar een nieuwe graanpletter. En die hebben we gevonden in Volkel. Van niveau accuboor gaan we nu naar echte paardekrachten.
Natuurlijk moeten we nog een en ander opknappen, maar we kunnen er voorlopig weer tegenaan. Met als bijkomstigheid dat we tijd gaan overhouden, zo snel gaat onze nieuwe tweedehandse Solo van Preben Ogendalhls Mashinfabrik. 

Pink world

Naast het Zevendal ligt de Mookerheide. Zo aan het einde van de zomer staat de heide in bloei en kleurt de Mookerheide paars. Een mooi gezicht de glooiende heuvels met paarse en groene vlakken. Tijd voor een wandeling!

Early Times

Ja het is zover, we hebben voldoende New Make Spirit (fijnstook) om een vat te vullen. We hebben gekozen voor een Amerikaans Bourbon Whiskey vat (Barrel) van 190 liter dat we hebben opgehaald bij Omzigt Trading in Heijen (www.omtzigttrading.eu).
Het vat is voorheen gebruikt om Bourbon Whiskey van de distilleerderij Early Times uit Sively Kentucky zes jaar te laten rijpen. Het vat ruikt in ieder geval heerlijk zoet. Na de instructies te hebben ontvangen nemen we het vat mee naar huis om het te gaan vullen, zodat de magie in het vat kan beginnen en onze New Make Spirit kan gaan rijpen tot Whisky. We hebben onze naam er opgespoten en Benny heeft een mooi houten rek gemaakt zodat het vat goed kan liggen. Nu gaan we het vat zo snel mogelijk vullen. 

Bloemen, kruiden en gerst

Voor de winter hebben we van Natuurmonumenten toestemming gekregen om gerst te zaaien in het Zevendal. Voorwaarde was wel dat we verder niets aan de gerst mochten doen. Dus geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. Dat hebben geweten, het hele veld stond vol met mooie blauwe korenbloemen en een enorme diversiteit aan kruiden. Daar tussendoor stond ook nog onze gerst.
Gelukkig was buurman Bas op een mooie zomeravond bereid te helpen en onze gerst met zijn combine te dorsen. Uiteindelijk leverde dat ruim 800 kg kruidige gerst op. We gaan deze gerst gebruiken om toe te voegen aan onze gemoute gerst en zo wellicht single pot whisky te maken.

Kings County Distillery

Ben je in New York, dan kun je ontzettend veel dingen doen en bezichtigen. Dat hebben we ook gedaan, maar op vrijdagavond hebben we ook even de distilleerderij van Kings County bezocht. Een mooie kleine distilleerderij op het voormalige terrein van de scheepswerf van de Amerikaanse Marine in Brooklyn. Ze beschikken over twee mooie Forsyths ketels uit schotland.
Een mooi verhaal over een enthousiaste eigenaar die op een studentenkamer met de whiskey is begonnen. Ze maken echte Bourbon van mais en gerst uit de provincie en experimenteren met verschillende whiskey´s  o.a. blanke whiskey en whiskey op basis van cacao. Toch maar even een flesje malt gekocht!
 www.kingscountydistillery.com

Krieken, amylase en Cellier Blumental

Om toch meer te leren over de achtergrond en de techniek van het distilleren gaan we sinds begin mei iedere woensdagavond naar Hasselt in België om daar aan de Syntra hogeschool alles te leren over distilleren. Een jaar lang iedere week 1,45 uur heen en 1,45 uur terug om ons te bekwamen in het stoken tijdens de opleiding tot distillateur.
De opleiding duurt een jaar en wordt gegeven door Geurt van Rennes. Iedere week wordt een ander onderdeel behandeld. Een forse hoeveelheid theorie over geschiedenis, chemie, voorbereidingen, bewerking, fruit, stookinstallaties, rijping etc. Daarnaast wordt in het tweede deel aandacht besteed aan de praktische toepassing van de theorie. De opleiding zal worden afgesloten met een individueel werkstuk. De eerste lessen hebben ons al veel nieuwe inzichten gegeven en we kijken uit naar het vervolg.

Kleuren van het Zevendal

Het zevendal vormt een belangrijke inspiratiebron voor onze whisky. Niet voor niets gaan we onze whisky ´Zevendal´ noemen. Het Zevendal is vooral in het voorjaar erg mooi. Het is er dan groen en erg rustig en als de dagen langer worden is het heerlijk om er ´s avonds te wandelen. Onderstaand een impressie van de kleuren in het Zevendal.

Bijzondere cursus

Neem 15 Nederlandse mannen, 3 Schotse dames, enthousiaste docenten, veel whisky en je hebt de belangrijkste ingrediënten voor een heel bijzondere cursus: de International Whisky School Nederland tijdens het Whisky Festival Noord-Nederland.
Van donderdagochtend vroeg tot zaterdagmiddag les over whisky, whisky maken, blenden en proeven met geweldige docenten als Vic Cameron, Marie Viva Lenoir, Peter Mackay, Dennis Mulder, Martine Nouet, Hans Offringa en Bob Wenting. Op het programma staat ook een bedrijfsbezoek aan de grootste mouterij van Europa, het bezoeken van het whiskyfestival in de AA kerk, een 7 gangen whiskydiner in bistro het Gerecht en op zaterdagmiddag 80 vragen beantwoorden in 45 minuten. En natuurlijk veel whiskyproeven!
De cursus wordt al een aantal jaar succesvol georganiseerd door een groep whiskyfanaten uit Groningen die gelijktijdig ook het jaarlijkse whiskyfestival Noord-Nederland in Groningen organiseren. Veel geleerd, veel gelachen en veel geproefd. Interesse, kijk dan op www.wffnn.nl.

Spirit of Dublin

Een weekendje Dublin, daar hoort natuurlijk een bezoek aan een whiskeydistilleerderij bij. Nee, niet naar Jameson (Jameson was trouwens een Schot), maar naar de nieuwe distilleerderij van Teeling die zich net buiten het centrum van Dublin bevindt. Hier maken ze onder andere originele single pot still Whiskey.
Natuurlijk een tour met een leuke gids en veel informatie over de geschiedenis van de whiskey in Ierland en Dublin. Voor de drooglegging in de Verenigde Staten was Ierland het grootste Whiskey producerende land ter wereld, daarna ging het bergafwaarts met de Ierse Whiskey. Gelukkig zit de Ierse Whiskey weer in de lift en worden er veel nieuwe distilleerderijen geopend. Een mooie distilleerderij, goede uitleg en mooie ketels met de namen van de dochters van de eigenaren. Na de tour natuurlijk even proeven en met een spannend recept voor een wintercocktail (whiskey, rum en honing) en een fles Teeling whiskey weer naar huis. Met recht wordt deze whiskey the Spirit of Dublin genoemd.
www.teelingdistillery.com

Marketing

Whisky maken vraagt veel geduld en om dan toch alvast wat gevoel te krijgen bij onze toekomstige whisky hebben we eigen glazen besteld bij The Glencairn Glass in Schotland. Twaalf glazen van kristal met ons eigen logo. Na druk heen en weer mailen met een van de Schotse dames van The Glencairn Glass, het uploaden van ons logo, beoordelen van de eerste proef en het toevoegen van twee vogels was het afwachten. Binnen een week ontvingen we twee mooie dozen met daarin zes kristallen glazen. Nog even geduld, maar nu drinken we onze Lagavulin, Ardbeg en Springbank in ieder geval uit onze eigen glazen.

www.glencairnwhiskyglass.com

Thorneke

Wat doe je als je zelf nog geen whisky kunt maken? Dan zoek je naar een cursus of workshop om de theorie een keer in praktijk te zien. Wat als dan ook nog eens blijkt dat de er eene distilleerderij op 20 km over de grens ligt? Dus wij op zaterdagochtend op tijd op pad naar het gehucht Dornick net achter de Duitse stad Emmerich. Daar zit de kleine Niederrhein Destille, waar naast diverse gedistilleerde dranken (Edelbrand) ook whisky (Thorneke) wordt gemaakt. De workshop wordt gegeven door de heer André de Schrevel, eigenaar en oprichter van de Niederrhein Destille. 
Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door de heer en mevrouw de Schrevel die ons welkom heten en vertellen dat de andere workshopgasten zich helaas hebben afgemeld. Geen probleem voor ons, dan hebben we een exclusief dagje. Wel blijkt er een journaliste aanwezig te zijn van de Rheinische Post die ons het hemd van het lijf vraagt over de reden van onze komst naar Duitsland. Het artikel over de Niederrhein Destille is september in de krant gepubliceerd (zie foto). Natuurlijk is er eerst Kaffee mit Kuchen. 
De workshop sluit goed aan bij onze praktische instelling, geen theoretische uiteenzettingen, maar gewoon een dag meehelpen. Dat meehelpen moet wel in perspectief worden gezien, om 11.00 uur staat de eerste whiskyproeverij gepland. Daarna gaan we snel weer verder met het maken van wort en het opstarten van de ruw- en fijnstook. Als lunch krijgen  we heerlijke soep met brood voorgeschoteld. Na de lunch wordt de fijnstook geanalyseerd en verwerkt. Ook krijgen we een kijkje in de opslag van de vaten met whisky. Om 15.00 uur zit de dag erop en gaan we voldaan en met veel nieuwe kennis weer terug naar Nederland.
Kijk ook eens bij deze mooie gastvrije distilleerderij: www.niederrhein-destille.de.

Alles plakt!

Eindelijk is het zover we gaan wort maken, ogenschijnlijk het meest simpele deel van het bereidingsproces. Toch hebben we nog veel vragen. Zoals welke gerst is het meest geschikt, hoeveel water gaan we toevoegen en hoe houden we het mengsel op de juiste temperatuur? De boeken en internet geven ons maar ten dele een antwoord en we besluiten dan ook vanuit het principe `al doende leert men´ gewoon te starten. Gewapend met twee inmaakketels, spatels, lepels en een thermometer gaan we aan de slag. 
We hadden het natuurlijk kunnen weten, maisch maken betekent zetmeel omzetten in suiker. Omdat we de maisch overal terecht is gekomen plakt ook echt alles. Maar goed dat we niet in de keuken staan…….

INDEPENDENT & FREE SPIRITED

Scroll naar top